Uudista

Vanemuise teater loob suhteid Läti ja Leedu kolleegidega

31. jaanuarist 2. veebruarini külastas Vanemuise teatri delegatsioon eesotsas teatrijuhi Aivar Mäega Lätit ja Leedut, et luua ja tugevdada kultuurialast koostööd etenduste andmiseks siin ja sealpool riigipiire ning seada sihte külalissolistide ja -dirigentide vahetuseks.

Möödunud aasta novembris külastati Lätis, Cēsises, Ventspilsis, Jurmalas ja Riias asuvaid etenduspaiku, milles nähti potentsiaali Vanemuise teatri ooperi- ja balletilavastuste etenduste teenindamiseks. Nüüdse ringreisi käigus külastasid Vanemuise teatrijuht, lavastusala ja muusikaosakonna esindajad lisaks ka etenduspaiku Liepājas ja Klaipėdas Lätis ning Kaunases, Vilniuses ja Rēzekneses Leedus. Peagi sõidetakse ka Soome.

Aivar Mäe sõnul on Vanemuise teatri repertuaar niivõrd tugev, et selle väljapoole viimine on uhkuseasi kogu Eesti kultuurile. „Töötame selle nimel, et Balti riikide ooperi-, kontserdi- ja teatrimajade vahel sünniks koostöö, mis rikastab kõiki osapooli. Vanemuise teatri tase on praegu niivõrd kõrge, et meie etenduste ja kontsertide viimine Tartust ja Eestist välja pakub kindlasti uutmoodi elamust, mida Läti ja Leedu publik pikisilmi ootab,“ jagas Mäe.

Teatrijuhi sõnul võiks koostöö Läti ja Leedu kolleegidega toimuda ka etenduspaikade vahetuse formaadis: „See annaks Tartu ja Eesti publikule võimaluse nautida ka teiste Balti riikide ooperi- ja kontserdimajade etendusi ja kontserte kodust lahkumata.“

Ühe suunana näeb teatrijuht ka külalissolistide ja -dirigentide vahetusi. „Juba praegu on mitmed Läti Rahvusooperi solistid laulnud Vanemuise teatri ooperilavastustest – selline suhe ja side võiks jätkuda suuremas mahus, ka kontsertide vormis, tuues värskust nii trupile kui ka Vanemuise teatri lojaalsele publikule,“ arutles Mäe. Näiteks on Läti Rahvusooperi solist Raimonds Bramanis laulmas ooperis „Kaubamaja“, ooperis „Don Giovanni“ tegi kaasa Jānis Apeinis ning ooperis „Tristan ja Isolde“ Liene Kinča, kellest viimane on rollis ka aprillis esietenduvas Puccini ooperis „Turandot“.

Läti Rahvusooper Tartus

17. veebruaril 2024 külastab Riia Rahvusooperi delegatsioon, eesotsas peadirigent Mārtiņš Ozoliņšiga Vanemuise teatrit, tutvudes etenduse andmise võimalustega Vanemuise teatrimajades. Õhtu lõpetuseks vaadatakse Vanemuise väikeses majas Georg Friedrich Händeli ooperit „Julius Caesar“, mis võiks olla üks potentsiaalsetest lavastustest Läti ja Leedu publiku ees.

02.02.2024