Uudista

Aile Asszonyi ja Monika-Evelin Liiv soleerivad Vanemuise ooperigalal

Tänavune Vanemuise ooperigala toob kodupubliku ette rahvusvahelise karjääriga Eesti ooperilauljad, soprani Aile Asszonyi ja metsosoprani Monika-Evelin Liivi, kes esitavad maailmaooperi tähtteoseid, millest mitmed kõlavad Eesti publikule esmakordselt. Vanemuise teatri sümfooniaorkestrit juhatab külalisdirigent Mihhail Gerts.

Ooperigala kunstilise juhi, Vanemuise teatri muusikajuhi ja peadirigendi Risto Joosti sõnul esitavad Asszonyi ja Liiv ooperigalal väga nõudlikku repertuaari, mis on valitud naiste erakordseid hääli ja nende häälte kooslust arvestades. „Oma hääleliigile vastavalt laulavad nad suuri ja dramaatilisi rolle Straussi, Wagneri, Verdi ja teiste heliloojate tähtteostest. Sellist repertuaari selliste häälte esituses kuuleb elavas ettekandes üliharva,“ kutsub Joost ooperipublikut kuulama.

Solistid Aile Asszonyi ja Monika-Evelin Liiv nimetasid ooperigala kava suurejooneliseks ning tunnustasid selle formaati, mis annab võimaluse esitada ooperi-aardeid, mida igapäevaselt Eesti ooperilavadel ei kuule.

Aile Asszonyi esituses on esmakordselt Eesti publiku ees näiteks Elektra monoloog „Allein! Weh, ganz allein“ („Üksi! Täiesti üksi“) Richard Straussi ooperist „Elektra“. Monika-Evelin Liiv toob esmakordselt Eesti publiku ette Ulrica aaria „Re dell’abisso, affrettati“ („Oo, Põrguvürst, sind ootan ma“) Giuseppe Verdi ooperist „Maskiball“. Naiste esituses kõlab ühiselt näiteks Gioconda ja Laura duett „E un anatèma!“ („Ja needus!“) Amilcare Ponchielli ooperist „La Gioconda“.

Ooperigala toimub 8. detsembril kell 19 Vanemuise teatri suures majas. Vanemuise ooperigala konferansjee on Oskar Seeman.

06.12.2023