Loe

Maiusta ja naudi vaadet Tartu Vanemuise terrassil

Eesti Päevaleht

Kui on asja Lõuna-Eestisse, sobib hästi Tartus vahepeatus teha, et vahelduseks keha kinnitada. Vanemuise kohviku võiks valida järgmistel põhjustel: hea asukoht kesklinnas, omanäoline magustoidumenüü, suurepärane vaade Tartu Ülejõele.
Vanemuise teatrimaja kohvik-restoranis Shakespeare pole pubile omast kolkunud õllevina, pigem toetab ka suupistete loend veinijoomist. Ehkki veinikaart on geograafilises mõttes seinast seina: Lõuna-Aafrikast Austraaliani ja Ladina-Ameerikast Gruusiani, on vähem tähelepanu pööratud veini markidele. Majaveinideks Terra Andina, Jacobs Creeki laiemalt tuntud firmamärgid.
Söögikaart sobib itaalia ja prantsuse köögiga kokkupuutunule ega šokeeriks ka Kesk-Euroopa külalisi, kui neid oleks vaja võõrustamiseks kuhugi sööma viia. Erinevalt paljudest söögikohtadest oskab ettekandja menüüsse vaadates ka põhjendatud soovitusi jagada.
Kujundus on rahulik, ei trügi peale, kasutatud on teatrielemente.
Taustmuusika on paraja tugevusega, bluusi ja svingi tuntud lood, mille kuulamise võid katkestada vestluseks ning samas jälle haarata, sest kõik me teame meloodiaid kuigivõrd peast. “Summertime…all the dreams all over…” Kindlasti ei kõla elektroonilisi instrumente ja loov mõte liigub hästi. Lõuna ajal võib olla üsnagi rahvast täis ning teenindus siis keskmise kiirusega.
Väga meeldiv on see, et saab tellida kannu sees värskelt valmistatud teed. Pool kannu 30 krooni eest, kahe peale saab kumbki kas kaks väikest või ühe suure tassi.
Salatid ja soojad eelroad kõlbavad omaette väikeseks eineks. Hästi maitses soe vürtsikas kanasalat (52 krooni), kus oli kasutatud nii koriandrit kui tšillipipart. Kuumad kanatükid vaheldusid laheda ananassi ja hiina kapsaga.
Suitsukalasalat kuskussiga (42) täitis ka hästi kõhtu, ent kala või kastmetrips võinuks ehk rohkem esile tulla.
Suppidest ühe huvitavamana köitis tähelepanu tomatisupp küüslaugu ja kitsejuustuga. Tegu oli külmsupiga, mille maitse kolm põhikandjat hästi kokku sobisid ja mida võiks olla eriti hea süüa palava ilmaga.

Fantastilised magustoidud

Soojad supid nagu ikka – lõhe koorega ja lillkapsas ning aedvili. “Kohustuslikud” seljankad ja boršid puudusid.
Praevaliku puhul võib kiita tõsiasja, et kogu loend pole keskendunud sealihale. Nii broilerifilee tasku sinihallitusjuustuga (94) kui ka kergelt suitsutatud forellifilee (106) olid kenasti serveeritud ja maitsesid kaunis hästi. Tõenäoliselt maitseks nad ooteajal valmistatult ilma mikrolaineahjus käimata veelgi paremini.
Huvitav ja rikkalik on dessertide valik, kohta sobib külastada ka sooja toitu söömata üksnes maiussoovist. Hästi maitses grillitud camambert (48), paras portsjon maitseelamuse rahuldamiseks. Üks külastaja ütles, et käib Shakespeare’is just seda söömas.
Omaette toidukorra eest võiks süüa lehttaignakooki halvaa ja virsikutega (38), kook oli tubli kolme kohvikukoogikese suurune. Serveeritud taas meeldivalt ja maitsekalt.
Vana Tallinna parfee mandlikorvis (52) väärib kindlasti tähelepanu, liköörimaitseline jäätis tasakaalustub hästi värskete vaarikatega. Lisandiks on kolme sorti värvikat toormoosi, mis taldriku üksiti väga lustakaks muudavad. Maasika-, mango- ja jõhvikamaitse moodustab põneva buketi.
Eriti Eesti kaubandusvõrgu mango, mis maitseb nagu kollane ploom.

30.07.2005