Loe

2007: Nõgemuine ja Vanene sulanduvad üha enam

Raimu Hanson, Tartu Postimees

Raimu Hanson, Tartu Postimees

Kui Paavo Nõgene täna oma Tartu kodus ärkab ja asub veidi hiljem autot Tallinna juhtima, võib ta mõelda oma esimesele Vanemuise juhi aastale, millest paistab tulekuid ja minekuid, rõõmu ja kurbust – mõlemat teatrimaski.

Uue teatrijuhi kinnitas kultuuriminister ametisse tänavu jaanuari algusest arvates esialgu neljaks aastaks. Nõgene on otsustanud ametiaja teist veerandit alustada konkurentide juures – uusaastakontserdi kuulamisega Estonias.

Noor teatrijuht näeb tahavaatepeeglisse kiigates, et tänavune Vanemuine paistab silma rahvusvahelisuse poolest.

Vaatajate ette jõudis etendusi, mille loomisel osales lavastusmeeskondi Venemaalt, Tšehhist, Šotimaalt. Ooperi- ja muusikalistaare käis Lätist, Leedust, Venemaalt, Soomest, Saksamaalt ja Ameerika Ühendriikidest. Uuenenud balletitrupis on tantsijaid 11 riigist.

Kuigi Emajõe Ateenas tegutsevad ka Emajõe Suveteater, Tartu Üliõpilasteater, Vilde Teater ja mõni teinegi trupp, paistab Vanemuine nende hulgas mäena. (See ei ole vihje Nõgene eelkäijale ja väljakoolitajale Aivar Mäele, vaid täiesti juhuslik võrdlus.)

Eriti kaugele oli vanemuislaste teatritegu näha septembris. Eesti TV viis ooperi «Tosca» taasesietenduse nii paljude televaatajate ette, et neist võinuks täita 141 väikese maja saali.

Vanemuine andis lahkuval aastal ühtekokku 446 etendust ja kontserti, neist Tartus 367. «Olen püüdnud viibida kõikidel meie esietendustel, kahjuks ei saanud ma osaleda 15. novembril meie sümfooniaorkestri kontserdil ja koori advendikontserdil,» ütles Nõgene. «Üldiselt püüan nii palju kui võimalik etendustel käia.»

Vanemuislane juba lapsest saati (laulnud poistekooris ooperite «Tosca» ja «Carmen» etendustel ning pidanud aastast 1995 Vanemuises mitut ametit), on Nõgene sulandunud oma teatrisse lahkuval aastal veelgi enam. Nii et varsti ei saa enam aru, kumb neist on Nõgemuine ja kumb Vanene.

Kui küsida midagi tema aasta kõige rõõmsamate, kurvemate ja ilusamate hetkede kohta, seostab ta need joonelt Vanemuisega.

Näide muretsemisest: «Kui miski tõsiselt muret teeb, siis see, et Eesti riigis tundub kultuurisektor olevat jäänud tagaplaanile,» ütles Nõgene. «Teatritöötajate järgmise aasta palgatõus teeb muret, sest hetkel on riik selleks raha leidnud sedavõrd vähe, et teater peab seda ise juurde otsima, mis aga muudab teatri eelarve väga pingeliseks. Ka teatritöötajad tahavad normaalselt elada, teatri keskmine palk on aga riigi keskmisest kaugel maas.»

Niisugused ja paljud teised murelikud olukorrad teatris paistavad talle isegi veidi meeldivat, sest ta saab nende lahendamisel oma korralduslikke võimeid rakendada. Sealjuures jääb ta pealtnäha rahulikuks. «Ei saa öelda, et miski oleks mind tänavu endast välja viinud,» ütles Nõgene.

Ja ega ta liialda. Teatrijuht suutis jääda oma tavalisse sõiduvette ka Helsingis selsamal päeval novembris, kui Jan Uuspõllu olid tema sõbrad toonud Tartusse etendusele, kuid näitleja läks hoopiski haiglasse.

Soome Rahvusooperis koos «Peer Gyndi» ja «Tosca» trupiga viibinud Nõgene ajas telefonis ja internetis kõik korda ega ilmutanud närvilisuse märke.

Sellesama loo alguses märgitud teatrijuhi ärkamine ei pruugi minna nii kergesti nagu igal tavalisel hommikul. Oli ju eile teatri- ja kontserdimajas aastalõpuball, mille osa külalisi oli saanud Tartu linnapea ja Vanemuise teatrijuhi allkirjaga kuldselt sädeleva kutse.

Nõgene kavatses särava eeskavaga ballil nautida kindlasti paari pokaali head šampanjat heas seltskonnas. Kas tegelikult oli pokaale rohkem, ei olnud meie ajalehe trükkimineku ajal veel selge.

Küll aga on selgunud, et teatrijuht veedab uusaastaöö tavakohaselt sõprade ringis, kes koguneb seekord Tallinnas, ning et uueks aastaks soovib ta jätkuvat edu nii Eestile, Tartule kui ka Vanemuise teatrile. «Isiklikus elus loodan, et minu lähedastele tuleb ilus ja rahulik aasta,» märkis Nõgemuine.

Talle endale saabub anno Domini 2008 uus eluaasta. Nimelt saab teatri Vanene juht 13. märtsil juba 28-aastaseks.

Nimed ja numbrid
• Vanemuise draamajuhiks sai hooaja alguses Sven Karja.
• Peadirigendina astub järgmise hooaja alguses ametisse Mihkel Kütson.
• Draamanäitlejatest lahkusid Piret Simson ja Katrin Pärn, juurde tuli Eva Klemets, ooperitrupiga liitus Atlan Karp.
• 38-liikmeline balletitrupp ühendab tantsijaid 15 rahvusest.
• Aastaga andis Vanemuine umbes 170 000 külastajale 446 etendust ja kontserti, mille hulgas oli 81 lasteetendust, 103 muusikaetendust (sh kontserdid), 46 tantsuetendust ja 297 draamaetendust.
• Mare Tommingas sai rahvusvahelisel teatripäeval «Peer Gyndi» eest parima tantsulavastuse aastaauhinna ning Lauri Sirp pälvis aastaauhinna muusikajuhi töö eest ooperi «Hoffmanni lood» lavaletoomisel.
• Vanemuise eelarve kasvas võrreldes 2006. aastaga 14,41 miljoni krooni võrra, jõudes 99,5 miljoni kroonini.
• Võrreldes 2006. aastaga on Vanemuine teeninud omatulu 4,34 miljonit krooni ehk 17,7% rohkem, kusjuures kogu omatulu on lõppeval aastal 28,9 miljonit krooni.
• Vanemuises on koosseisulisi töötajaid 351, aasta tagasi oli neid 355.

Allikas: Vanemuine 

31.12.2007